Kontakt

Eurotom sp z o.o.
ul. Wąwozowa 1 kl. II
02-796 Warszawa
tel.: +48 22 648 15 73
tel. kom.: +48 784 002 889
faks.: +48 22 648 16 72
e-mail: eurotom@eurotom.pl
eurotom - rzetelna firma

Zastosowanie przemysłowe - obróbka spożywcza

 
Zobacz także
Producent: DATAPAQ

Profilowanie temperatury w procesach obróbki produktów spożywczych

W przemysłowej obróbce spożywczej każdy proces stawia własne wymagania dotyczące przestrzeni, czasu trwania oraz środowiska (para, zanurzenie w wodzie lub oleju). Przemysł spożywczy jest pod ciagła obserwacją instytucji zajmujących się zdrowiem publicznym. Nieprawidłowości w procesach obróbki cieplnej produktów spożywczych mogą narazieć na szkody nie tylko zakład produkcyjny, ale także klientów.

System Datapaq Food Tracker, złożony z oprogramowania Insigh, rejestratora oraz bariery termicznej i termopar dobranych odpowiednio do aplikacji, oferuje niezawodny i precyzyjny pomiar temperatur produktu i otoczenia - kluczowe wymaganie aby spełniać wymagania HACCP dotyczące analizy danych i walidacji procesu. Przemysł spożywczy musi być poddawany ścisłej kontroli, i nawet spadek temperatury o 1 lub 2 stopnie znacząco wpływa na jakość produktu.

System Food Tracker można wyposażyć w dodatkowe opcje, np. pomiar wilgotności, podajnik na produkty czy system telemetrii TM21 do monitorowania temperatur w czasie rzeczywistym. Informacja ta może posłużyć do optymalizacji procesu obróbki termiczne. Najcześciej spotykane aplikacje systemów Datapaq w przemyśle obróbki spożywczej to:

  • przetwórstwo drobiu
  • przetwórstwo mięsa
  • przetwórstwo morza
  • pieczenie
  • pasteryzacja i sterylizacja
  • inna obróbka spożywcza

Aby dokładnie przedysktutować swoją aplikacje, skontaktuj się agentem Datapaq.

Przetwórstwo drobiu

Systemy Datapaq są używane do monitorowania temperatury podczas gotowania, chłodzenia i zamrażania kurczaków i produktów drobiowych, włączając w to całe tusze lub porcje użyte w daniach gotowych:

  • Pieczenie / gotowanie w piecach okresowych piecach stacjonarnych lub obrotowych typu DD
  • Pieczenie / gotowanie w piecach z przenośnikiem tasmowym
  • Pieczenie / gotowanie w piecach spiralnych
  • Smażenie na głębokim tłuszczu małych porcji kurczaka, np. produkcja nuggetsów

Przestwórstwo mięsa

Systemy Datapaq mogą byc użyte w produkcji salami, szynki, kiełbas i innych wędlin, do monitorowania procesów gotowania, wygrzewania, wędzenia oraz chłodzenia produktów gotowych do spożycia.

  • Wielkoprzepustowe wędzarnie w konwekcją wymuszoną lub schładzaniem solanką
  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach stacjonarnych lub rotacyjnych typu DD
  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach ciągłych w przenośnikiem taśmowym ze schładzaniem wodą lub solanką
  • Gotowanie na parze w zanurzalnych łaźniach wodnych.

Także w przypadku obróbki mięsa wołowego monitorowanie procesów gotowania, chłodzenia lub mrożenia całych tuszy, porcji lub gotowych produktów, od hamburgerów, poprzez pasztety do pasteryzacji całych tuszy.

  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach stacjonarnych lub rotacyjnych typu DD
  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach ciągłych w przenośnikiem taśmowym
  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach spiralnych
  • Pasteryzacja tuszy wołowych w procesie uboju z wykorzystaniem pary wodnej pod ciśnieniem

Przetwórstwo ryb i owoców morza

System Datapaq znajduje także zastosowanie w przestwórstwie ryb i owoców morza. Daje możliwość monitorowania procesów gotowania, blanszowania, chłodzenia oraz zamrażania ryb, skorupiaków i produktów juz przetworzonych, jak produkty zmielone lub panierowane.

  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach ciągłych z przenośnikiem tasmowym
  • Pieczenie / gotowanie na parze w piecach spiralnych
  • Smażenie na głębokim oleju małych porcji, np. paluszków rybnych
  • Blanszowanie i gotowanie skorupiaków, np. krewetek, w łaźniach wodnych

Pieczenie

Systemy profilowania temperatury znajdują także zastosowanie w procesach komercyjnego wypiekania pieczywa:

  • produkcja pieczywa, np. bochenków chleba, bułek, spodów do pizzy
  • Produkcja konfekcjonowana, np. ciastka, krakersy, wyroby cukiericze, ciast, placków owocowych w piecach ciągłych z przenośnikiem taśmowym lub w piecach okresowych

Pasteryzacja i sterylizacja

Aby zwiększyć bezpieczeństwo i jakość produktów spożywczych oraz wydłużyć termin ich przydatności, można stosować produkty Datapaq do monitorowania następujących:

  • Pasteryzacja i sterylizacja piwa w butelkach, oraz innych napojów poprzez zraszanie gorącą wodą oraz w liniach pasteryzacji z użyciem pary wodnej.
  • Sterylizacja żywności pokowanej w opakowania próżniowe, szklane lub metalowe.

Pozostałe przetwórstwo spożywcze

Systemy monitorowania temperatury dostarczają ważnych informacji o temperaturze podczas obróbki makaronów lub ryżu w procesach gotowania i suszenia w piecach okresowych lub ciągłych, oraz suszenia makaronów w piecach z przenośnikiem.

Systemy Datapaq są w stanie monitorować także procesy pasteryzacji, suszenia oraz pieczenia orzechów w okresowych piecach stacjonarnych lub obrotowyc, jak i w piecach ciągłych wyposażonych w przenośniki. 

Datapaq weryfikuje temperatury podczas blanszowania, gotowania na parze, smażenia, pieczenia, parzenia, chłodzenia i mrożenia warzyw przygotowanych do spożycia podczas procesów:

  • Gotowania na parze w piecach w piecach ciągłcyh linearnych lub spiralnych
  • Blanszowania i gotowania na parze w kotłach
  • Pieczenia i parowania w piecach okresowych stacjonarnych lub rotacyjnych
Aby dokładnie omówić zastosowanie systemów Datapaq, skontaktuj się z lokalnym agentem.