Kontakt

Eurotom sp z o.o.
ul. Wąwozowa 1 kl. II
02-796 Warszawa
tel.: +48 22 648 15 73
tel. kom.: +48 784 002 889
faks.: +48 22 648 16 72
e-mail: eurotom@eurotom.pl
eurotom - rzetelna firma

System Food Tracker

Producent: DATAPAQ

System Food Tracker

  • Dokładna i rzetelna metoda profilowania temperatury w procesach obrócki spożywczej zgodna z wymogami HACCP 
  • Rejestratory wodoszczelne - klasa IP67 (6 lub 8 kanałowe)
  • Możliwość przeprowadzenia do 8 przebiegów przed  ściągnieciem danych  do komputera
  • Wszechstronny zakres barier termicznych, dopasowanych do każdego procesu
  • Łatwe w użyciu oprogramowanie analityczne Insight z dużymi możliwościami
  • Wymienne termopar dopasowane do aplikacji

Opis produktu

System Food Tracker firmy Datapaq składa się z rejestratora, ochronnej bariery termicznej, termopar i oprogramowania Insight. Używając systemu Datapaq będziesz w stanie zagwarantować odpowiednią jakość i bezpieczeństwo produktów mięsnych, drobiowych, pieczywa i innych produktów gotowych do spożycia.

Systemy Datapaq, zaprojektowany tak aby wytrzymać najbardziej surowe warunki procesu, jest poddawany takiemu samemu procesowi cieplnemu jak produkt, dzięki czemu najwierniej pokazuje profil temperatury. Monitorować można procesy gotowania/mrożenia zarówno w piecach statycznych jak, ciągłych jak szybkowarach, frytkownicach i chłodziarkach podmuchowych.

Szczegółowe informacje w broszurze - Food Tracker

Oprogramownie Food Tracker Insight

Oprogramowanie Insight konwertuje surowe dane pomiarowe w znaczące informacje o procesie cieplnym, włączając w to raporty dotyczące bezpieczeństwa żywności. Pozwala to na prowadzenie dokumentacji procesu w celu zwiększenia produktywności oraz dokumentacji formalnej dla potrzeb HACCP.

  • Analiza procesu: automatyczne obliczanie krytycznych wartości kontrolnych w celu spełnienia wymagań HACCP.
  • Ocena i raportowanie śmiertelności: włącz do swoich raportów dokładne dane nt. skuteczności niszczenia mikroorganizmów dla konkretnego procesu (wskaźnik sterylizacji Fo), zapewniając najwyższą jakość pożywienia.
  • Optymalizacja procesu & identyfikacja problemów: Zlokalizuj dokładnie miejsca zimne i ciepłe w piecu, zmniejszając straty produkcyjne.
  • Raportowanie:  Generowanie certyfikowanych i namierzalnych raportów spełniających wszystkie wymagania stawiane przez HACCP.
  • Monitorowanie: Możliwość obserwacji dokłanego momentu w którym produkt osiąga bezpieczną temperaturę.

Więcej informacji w broszurze - Food Tracker Insight Software

Rejestrator MultiPaq21

Rejestrator MultiPaq21 posiada do 8 kanałów pomiarowych (typ T ub K), pozwalając na zbieranie wartości temperatur produktu oraz powietrza w ośmiu lokacjach jednocześnie. Termopary wyposażone w elastyczne kable, mogą być precyzyjnie umieszczone wewnątrz produktu, na jego powierzchni lub w powietrzu. Termopary umieszczone w pewnej odległości od rejestratora, zapewniają najbardziej wierny profil temperatury oraz dokładność, z uwagi na brak wpływy masy rejestarota lub bariery na profil.

Konstrukcja rejestratora jest w stanie wytrzymać najbardziej wymagające warunki w procesach obróbki spożywczej. Klasa wodooporności IP67, które wmaga specjalnych wodoszczelnych połączeń termopar, zapewnia ochronę przed gorącą parą wodną, zraszaniem czy standardowymi procedurami czyszczenia. Rejestrator jest w stanie pomieścić do ośmiu przebiegów przed ponowną koniecznością ściągania danych. 

Szczegółowe informacje w broszurze - MultiPaq21 Data Logger

Bariery termiczne

Korzystając z analogicznych technologii co "czarne skrzynki" w samolotach, bariery termiczne Datapaq to wytrzymałe obudowy ze stali nierdzewnej. Bariery termiczne Datapaq są w stanie wytrzymać najbardziej surowe warunki panujące w procesach obróbki spożywczej, włączając w to gotowanie na parze, długie wypiekanie w wysokich temperaturach, czy smażenie, gdzie cały system jest zanurzoany w oleju.

Nie ma potrzeby ochrony samego rejestratora wewnątrz pieca, jak w przypadku systemów konkurencyjnych. Bariera umieszczona w pewnej odległości od produktu nie wpływa na profil temperatury produktu. 

Szczegółowe informacje w broszurze - Food Tracker Thermal Barriers

Termopary

Termopary (typu T lub K) są wyposażone w wodoszczelne konektory oraz pozłacane połączenia aby zapewnić klasę wodoszczelności IP67. Niezawodność i dokładność są zagwarantowane nawet w najbardziej niekorzystnym środowisku, włączając w to parę wodną, wodę oraz środowisko kondensacyjne. Termopary mogą być różnego typu, dobierane i wymieniane w zależności od typu procesu oraz produktu. Długość termopar także może być dobrana z zależności od potrzeb. 

Szczegółowe informacje w broszurze - Termopary Food Tracker

Akcesoria

Aby uzupełnić i ułatwić pomiar profilu temperatur, Datapaq oferuje akcesoria różnego rodzaju:

System telemetrii Food Tracker pozwala obserwację pomiaru profilu temperaturowego w czasie rzeczywistym. Możesz podczas procesu porównać aktualną temperaturę ze specyfikacją i odpowiednią zoptymalizować proces. Szczegółowe informacje w broszurze - TM21 Telemetry System.

Taca na produkty zapewnia powtarzalność profilu w procesach ciągłych. Podajnik umożliwia umieszczenie systemu Food Tracker bez konieczności zatrzymywania linii lub zakłócania procesu produkcyjneg. Podajniki są zaprojektowane dla małch (np. skrzydełka lub udka kurczaka) lub dużych  produktów (np. duże piekarnie) wytwarzanych w procesach ciągłych. Szczegółowe informacje w broszurze - Food Tracker Tray and Jig.

Sensor wilgotności mierzy wilgotność oraz temperaturę w procesie obróbki ciepnej w temperaturze do 200°C. Sensor ten jest idealny do pomiar wilgotności przy produkcji pieczywa oraz sprawdzanie pieca, gdzie pomiar wilgotności może pomóc w optymalizacji i walidacji pieca oraz poniesieniu jakośc produktu. Szczegółowe informacje w broszurze - Humidity Sensor.